8 Ağustos 2011 Pazartesi

Ağustos Sıcakları ve Spor Psikolojisi

Ağustos sıcakları, jeeheon, Flickr
Bir önceki yazıda şike soruşturması münasebetiyle de olsa liglerin ertelenmesinin futbolcu sağlığı açısından olumlu olduğuna değinmiştim. Bu yazıdaysa gelin sıcak havanın sporcu davranışı üzerindeki başka bir etkisine bakalım.

Sosyal psikoloji alanında birçok çalışmanın sonucu sıcak havanın insanlarda kızgınlık duygusunu ve agresif davranışı artırdığını ortaya koyuyor. Peki bu bulgu takım sporlarında da geçerli mi? Larrick ve arkadaşları* henüz bu yılın Nisan ayında yayınladıkları (ve sonuçlarını futbola da uyarlayabileceğimiz) bir çalışmada 57.000'den fazla beyzbol maçını inceleyerek bu soruya cevap aramışlar.

Çalışmanın sonuçlarını yorumlamak için beyzbol oyunu hakkında çok bir şey bilmeye gerek yok. Oyuncuların "Hadi biraz biberleyelim" diye zavallı bir beyzbol topunu oradan oraya attıkları çocukluğumuzun o ünlü çizgi filmini izlemiş olmanız yeterli! Beyzboldaki ana karakterlerden ikisi atıcı ve vurucu. Atıcı topu vurucuya doğru fırlatıyor, vurucu da sopasıyla vurmaya çalışıyor. Atıcı eğer topu vurucunun sopasının olduğu bölgeye değil de vurucunun tam üstüne atarsa saatte neredeyse 150 km hızla gelen top vurucunun ciddi olarak sakatlanmasına yol açabilir. İşte Larrick ve arkadaşları sıcak havada bu sert, faullü hareketin sıklığının artıp artmadığına bakmışlar. Sonuçlar çok çarpıcı: Hava sıcaklığı arttıkça atıcının topla vurucuyu vücudundan vurma olasılığı artıyor. Özellikle de eğer takım arkadaşları rakip takımın atıcıları tarafından böyle bir muameleye maruz kalmışsa! Kısacası oyuncuların sertliğe karşı "kısasa kısas" tepkisi verme olasılığı sıcak havalarda daha yüksek.

Bu sonucu futbola uyarlayacak olursak, sıcak havada oynanan maçlarda oyuncuların kendilerine ya da takım arkadaşlarına yapılan faullere faulle karşılık verme olasılıklarının artmasını bekleyebiliriz. Hazır Avrupa'da ligler başlıyorken yazayım dedim, bir de bu gözle izleyelim Ağustos-Eylül maçlarını...

* Larrick, R. P., Timmerman, T. A., Carton, A. M., & Abrevaya, J. (2011). Temper, Temperature, and Temptation Heat-Related Retaliation in Baseball. Psychological science, 22, 423-428.

Bunlar da ilginizi çekebilir:
Taraftarız Biz Çekeriz Cefa... Ama Hatırlamayız!
Yan Hakemin Ofsaytla İmtihanı: Ofsayt Kararlarında Görsel Yanılmalar
Panter Kaleci (!) Penaltıda Ne Yapar?

Hiç yorum yok: