27 Ekim 2011 Perşembe

Bir Garip MANU

Alex Ferguson ve takımını zor günler mi bekliyor? Premier Ligi takip eden herkes son haftalardaki form durumlarına bakınca Man City bir ihtimal Old Trafford'dan galibiyet çıkarabilir diyordu ama bu sonuç (1-6) kimsenin aklının ucundan geçmemişti. Sezona tarihinin en iyi başlangıçlarından birini yapan Manchester United, ezeli rakibi karşısında Ferguson devrinin en acı mağlubiyetini yaşadı.

Ağustos-Ekim arası dönemde MANU'daki bu form dalgalanmasının nedeni ne olabilir?

Bana sorarsanız Ferguson'ın yeni MANU projesinin bir cilvesi bu. Ferguson bu sene ilk onbirinde hazırlık döneminden itibaren genç oyunculara şans veriyor. De Gea (21), Rafael (21), Fabio (21), Phil Jones (19), Smalling (22), Evans (23), Cleverley (22), Anderson (23), Wellbeck (21)... Bu ekip Ferguson'ın yeni nesil takımının oyuncuları olarak sık sık forma giydiler. Öyle ki Arsenal'i 8-2 yenen takımın ilk onbirinin yaş ortalaması aklımızda hep genç takım olarak yer eden Arsenal'den daha düşüktü. Ancak bu dönüşümün taşıdığı önemli bir risk var. Belli bir form düzeyini koruyabilmek için bu oyuncuların düzenli olarak forma giymesi gerekiyor. Manchester United'da sakatlıklar buna izin vermedi. Wellbeck ve Cleverley örneklerinde gördüğümüz gibi genç oyuncuların sakatlıktan sonra eski form düzeylerine ulaşmaları için ciddi zamana ihtiyaçları oluyor. Bunun üzerine bir de takım uyumu için geçmesi gereken süreyi katarsanız form düzeyindeki dalgalanmalar kaçınılmaz.

Yine de Ferguson'ın yaptığı bu değişim bence çok önemli. Hatırlarsanız yaklaşık bir ay önce Pep Guardiola'nın defans bloğundaki oyuncu seçimlerinden hareketle "Yeni Futbol" diye bir şey ortaya atmıştım. Oyunun lider takımı oyun felsefesini yenilerken hemen ardındakilerin de arayı kapatmak için bir şeyler yapması gerekiyor. Mourinho geçen sezonki El Classico'lardan çıkardığı sonuçla orta sahasına daha fazla takviye yapıyor, Ferguson gençlerin takıma monte edilmesini hızlandırıyor.

Manchester City'ye gelince... Yazı sonuna sıkıştırmakla olmaz. Harcanan yüz milyonlarca Euro'suyla, aldıkları izleyici tepkileriyle hem ekonomik hem psikolojik unsurları olan bir hikaye onlarınki. Başka bir yazıya...

Not: Futbola psikoloji çerçevesinden bakan bilimsel çalışmalara yer verdiğim yazılara ilginiz için çok teşekkürler. Çok yakın zamanda bu tür yazılara daha çok yer vereceğim.

Bunlar da ilginizi çekebilir:
Yeni Futbol?
Ağustos Sıcakları ve Spor Psikolojisi
Transfer Piyasasında Yapılan Dört Büyük Hata
Yan Hakemin Ofsaytla İmtihanı: Ofsayt Kararlarında Görsel Yanılmalar
Panter Kaleci (!) Penaltıda Ne Yapar?

Hiç yorum yok: