9 Temmuz 2013 Salı

Ne Çektin Be Borsa! Futbol ve Borsa İlişkisi Üzerine

Son yıllarda kulüplerimizin artan oranda borsada işlem görmeye başlamasıyla futbol ile borsa arasındaki ilişkiye aşina olmaya başladık. Hiç ilgilenmeyenimiz bile SPK bildirimlerini transferin habercisi olduğu için takip eder oldu. Ancak futbolun borsaya etkisi sadece hisseleri işlem gören kulüplerle sınırlı değil.

Dünya Kupası ya da Avrupa Kupası gibi önemli turnuvalardaki maç sonuçları borsanın tamamını etkiliyor!

Pennsylvania Üniversitesi'nden Alex Edmans ve arkadaşlarının* araştırmasına göre uluslararası turnuvalarda  maç kaybeden ülkelerde ertesi gün borsa ortalama 21 puan düşüyor. Turnuvanın ve maçın önemine göre borsadaki düşüş daha sert oluyor. Örneğin Dünya Kupası'nda kaybedilen maç, kıta kupasında (örn., Avrupa Kupası) kaybedilen maça gore borsada daha çok düşüşe yol açıyor. Hele ki bir de takım finallerde grupları geçip eleme turlarına kalmışsa! Dünya Kupası'nda eleme turlarında maç kaybetmenin o ülke için borsaya maliyeti ertesi gün ortalama 49 puan! Araştırmada kullanılan zaman aralığı da hayli geniş: Ocak 1973'den Aralık 2004'e kadar. Öyle görünüyor ki kaybedilen maçın ertesi gün borsadaki düşüşe etkisi yıllar içinde düzenli olarak gerçekleşmiş.

Televizyonda ne zaman finans yorumcularını izlesem sık sık borsa üzerindeki "öngörülebilir, tahmin edilebilir, mevsimsel" etkilerden bahsediyorlar. Buyurun size öngörülebilir etki! Kaçışı yok. Milli takım yatırırsa, maçı kaybetmenin yarattığı mutsuzluk yatırımcıların borsa davranışlarına yansıyor ve borsa düşüyor. Yani "Neyleyim cebimdeki milyon doları sen şampiyon olmayınca!"

Peki maç kazanınca ne oluyor: Bu sefer de borsa artıyor mu? Maalesef, hiç heveslenmeyin. Maçı kazanmanın getirdiği mutluluk borsayı artırmıyor. Tuttuğumuz takımın kaybetmesinin yarattığı duygusal çöküntünün etkisi, galibiyetin getirdiği sevincin etkisinden daha fazla. Sadece borsada değil, günlük hayatımızda da. Neyse, yazı uzamasın, bunun nedenini de daha sonra tartışalım.

*Edmans, A., Garcia, D., & Norli, Ø. (2007). Sports sentiment and stock returns. The Journal of Finance, 62, 1967-1998.

Bunlar da ilginizi çekebilir:
Duran Topta Kaleyi Küçültmek
Karambolde Gariban Hakem Ne Yapsın?


Hiç yorum yok: