4 Haziran 2012 Pazartesi

Duran Topta Kaleyi Küçültmek

Takımınızın maçına kale arkasından bilet buldunuz. Rakip takım sizin bulunduğunuz kaleye doğru hücum ederken penaltı kazanıyor. Ne yaparsınız? Eğer siz de ortalama her taraftar gibiyseniz rakibin penaltı atışında dikkatini dağıtmak için her şeyi yaparsınız: Islık çalarsınız, bayrak sallarsınız, hoplarsınız, zıplarsınız (Tabii ki küfür etmezsiniz ya da rakip oyuncunun gözüne lazer tutmazsınız ama kurallar dahilindeki kalan davranışlar sizin yaratıcılığınıza kalmış).

Taraftarların kurallar dahilindeki bu protestosu sadece oyuna renk katmıyor psikoloji literatürüne bakılırsa rakibin duran top performansını da düşürüyor. Sporcular gözlerini başka bir yere kaydırmadan direk hedefe odaklandıklarında yaptıkları atışların isabetli olma olasılığı daha yüksek oluyor. Basketbolcu serbest atışı, futbolcu duran topu, golfçü vuruşu daha isabetli kullanıyor. Psikolojide buna gözler hiç oynamadan tek bir noktaya odaklandığı için "sessiz göz"* deniyor. Taraftarın protestosu "sessiz göz"ü bozmaya yarayabiliyor; çünkü oyuncunun dikkati dağılıp görsel olarak hedefe tam odaklanamayabiliyor.

Taraftar için kıssadan hisse: Maça giderken bayrağı, atkıyı, komik şapkayı eksik etmiyoruz, rakibin duran toplarında hem sallıyoruz bunları hem de tezahürat yapıyoruz. :)

* Vickers J. N. (1996). Visual control when aiming at a far target. Journal of Experimental Psychology: Human Perception and Performance, 22, 342–354.

Bunlar da ilginizi çekebilir:
İddaa'cılar Dikkat! Kuponu Doldurmadan "Üstüne Uyumak" Lazım :)
Aslında Herkes Skor Yazarı: Sonucu Bilmenin Maç Yorumu Üzerine Etkileri
Teknik Direktörün Başarısı Yüzünden Okunur
Taraftarız Biz Çekeriz Cefa... Ama Hatırlamayız!
Ağustos Sıcakları ve Spor Psikolojisi
Panter Kaleci (!) Penaltıda Ne Yapar?

Hiç yorum yok: