Bir konuda karar vermeden önce bazen enine boyuna tartarsınız... Bir seçeneğin artıları, eksileri neler? Eldeki bilgilerle en makul seçenek hangisi? Sıkı bir İddaa'cıysanız ya da böyle bir tanıdığınız varsa şu sahne çok yabancı olmasa gerek: Bu hafta kim sakat, kim cezalı? Son haftalarda iki takımın form durumu nasıl? X takımında her halükarda sonuca etki edecek oyuncunun varlığı bir avantaj mı? Y takımı bu dakikadan sonra bırakır mı yarışı? Uzmanı için ciddi efor ister skor tahmini...
Anneler bazen çocuklarının (çocuk 30 yaşında olsa bile!) bir konuda karar veremediğini görünce "Evladım bu kadar düşünme, üstüne bir uyu sonra karar verirsin" deyiverir. Yani karar vermeden önce dikkatini düşündüğün konudan uzaklaştır, iyi gelir gibisinden bir öğüt. Annem ne zaman bana böyle dese, içimden "Bir dur anne yahu.." diye geçirirdim. Son 10 yılda sosyal psikologların yaptığı çalışmalar kadıncağızı haklı çıkarır nitelikte!
Bir konu hakkında karar vermeden önce dikkatini bir süre başka bir şeye yoğunlaştırıp daha sonra karar vermek doğru karar verme olasılığını artırıyor! İnanması güç değil mi? Bu bulguların bir açıklaması şu: Biz başka bir şeyle uğraşırken bilinçaltında artıları ve eksileri tartmayı sürdürüyoruz. Bu "bilinçdışı düşünme" artıları ve eksileri daha dengeli değerlendirmemizi sağlıyor ve sonuç olarak daha iyi karar verme olasılığımız artıyor.
O zaman soru şu: Maç listesine baktıktan sonra bir süre "üstüne uyumak" ya da başka bir aktiviteyle uğraşmak isabetli skor tahmini olasılığını artırır mı? Hollanda'dan Ap Dijksterhuis ve arkadaşları* futbolla ilgilenen lisans öğrencilerileriyle yaptıkları bir araştırmada bu soruya cevap aramışlar. Katılımcılardan Hollanda Birinci Ligi'nde iki hafta sonra oynanacak dört karşılaşmanın skorunu tahmin etmeleri (ev sahibi galibiyet, beraberlik veya misafir takım galibiyet) istenmiş. Katılımcıların bir kısmına skor tahminini yapmadan önce 2 dakika boyunca zihinlerini meşgul edecek başka bir iş verilmiş (belli bir sayıdan geriye ikişer ikişer sayma). Diğer katılımcılar ise bu 2 dakikayı tahmin edecekleri maçlar hakkında düşünmek için kullanmışlar. Maçlar hakkında 2 dakika düşünen katılımcıların isabetli skor tahmini oranı ortalama %50'lerdeyken, "bilinçdışı düşünen" grubun doğru tahmin oranı %60'lara yaklaşmış! Kısacası skor tahmini yaparken de "bilinçdışı düşünme" faydalı olabiliyor...
Yaza az kaldı. Avrupa Şampiyonası tahminlerinizi yaparken faydası olabilir diye bu bulguları dikkatinize sunayım dedim. :)
* Dijksterhuis, A., Bos, M. W., Van der Leij, A., & Van Baaren, R. B. (2009). Predicting soccer matches after unconscious and conscious thought as a function of expertise. Psychological Science, 20, 1381-1387.
Bunlar da ilginizi çekebilir:
Aslında Herkes Skor Yazarı: Sonucu Bilmenin Maç Yorumu Üzerine Etkileri
Teknik Direktörün Başarısı Yüzünden Okunur
Taraftarız Biz Çekeriz Cefa... Ama Hatırlamayız!
Ağustos Sıcakları ve Spor Psikolojisi
Panter Kaleci (!) Penaltıda Ne Yapar?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder