27 Kasım 2011 Pazar

Teknik Direktörün Başarısı Yüzünden Okunur

İyi teknik direktörü şıp diye gözünden mi anlıyoruz? Fotograf: ulisse480 İnsanların dış görünüşleri ilk izlenimlerimizi oluştururken en önemli bilgi kaynaklarından biridir. Hiç tanımadığınız, ilk defa gördüğünüz biri nasıl bir insan? Sıcakkanlı mı değil mi? Güvenilir mi, güvenilmez mi? Bu gibi soruları insanların yüzlerine bakarak çok kısa sürede cevaplarız. Peki, bir teknik direktörün ne kadar başarılı olduğu yüzünden anlaşılabilir mi?

Gül ile yaptığımız bir çalışmada bu soruya cevap aradık. Böyle bir çalışmada katılımcıların teknik direktörleri hiç tanımıyor olması çok önemli. Aksi taktirde cevapları teknik direktörler hakkında halihazırdaki bilgilerinden etkilenir. Neyse ki Amerika, futbolla hiç ilgisi olmayan insanları bulmanın çok kolay olduğu bir ülke. Malum, ABD'de futbol pek popüler değil. Bu da ABD'yi bu tür bir araştırma için ideal bir yer yapıyor.

Lafı uzatmayayım... Katılımcılarımıza bilgisayar ekranında 2009-2010 sezonunda İngiltere Premier Ligi'nde görev yapan teknik direktörlerin fotoğrafını gösterdik. Katılımcıların hiçbirinin fotoğraflardaki kişilerin kim olduğu hakkında bir fikri yoktu. Her fotoğraf bilgisayar ekranında yarım saniye belirip kayboldu. Bu kadar kısa bir süre fotoğrafı görmek için yeterli ama fotoğraftaki kişi hakkında ayrıntılı bir değerlendirme yapmak için çok kısa. Fotoğraf kaybolduktan sonra da katılımcılara fotoğraftaki kişinin ne kadar sıcakkanlı ve ne kadar baskın (dominant) olduğu hakkındaki izlenimlerini sorduk. İki soru için de katılımcılar her fotoğrafa 1'den 7'ye kadar (1 en düşük, 7 en yüksek) puan verdiler. Biz de bu puanların teknik direktörlerin çalıştırdığı takımların 2009-2010 sezonu sonundaki averajıyla ilişkili olup olmadığını analiz ettik.

Sonuçları söylemeden önce eğlenceli bir bilgi vereyim. Sizce katılımcılar hangi teknik direktörleri en sıcakkanlı, hangilerini en baskın olarak algıladılar? Listenin başındakiler ve sonundakiler 2009-2010'da çalıştırdıkları takımlarla birlikte şöyle: Moyes (Everton) ve Ancelotti (Chelsea) en baskın algılanan teknik direktörler. En az baskın algılanan ise Redknapp (Tottenham). Sıcakkanlılığa gelince listenin tepesinde Martinez (Wigan) var. Meslektaşlarına göre en az sıcakkanlı algılanan ise McLeish (Birmingham).

Gelelim esas soruya. Kişilerin hayatlarında hiç görmedikleri bir teknik direktörün yüzüne yarım saniye bakıp edindikleri izlenimler takımın başarısıyla ilişkili olabilir mi? Aynen öyle! Teknik direktörün ne kadar baskın göründüğündeki bir puanlık artış takımının sezon sonundaki averajında 4 gollük bir artışa denk geliyor. Sıcakkanlılığındaki bir puanlık artış ise averajı yaklaşık bir gol düşürüyor. Özetle teknik direktörlükte otoriter görünmek geçer akçe gibi duruyor.

Bu ilginç bulguların birçok nedeni olabilir. Şu an bu nedenleri anlamakla uğraşıyoruz. Gerçekten baskın görünüşlü ya da sıcakkanlı görünmeyen teknik direktörler daha başarılı olabilir. Ya da başarılı kulüpler bu tipteki teknik direktörleri işe getiriyor olabilirler. Nedeni ne olursa olsun çok çarpıcı olan insanların tanımadıkları teknik direktörlerin başarılarını yüzlerine yarım saniye bakarak bir ölçüde anlayabilmeleri.

Bunlar da ilginizi çekebilir:
Taraftarız Biz Çekeriz Cefa... Ama Hatırlamayız!
Ağustos Sıcakları ve Spor Psikolojisi
Yan Hakemin Ofsaytla İmtihanı: Ofsayt Kararlarında Görsel Yanılmalar
Panter Kaleci (!) Penaltıda Ne Yapar?      

Hiç yorum yok: