9 Haziran 2011 Perşembe

Okyanusun Ötesinde Futbol 3: ABD'de Futbol Neden Popüler Değil?

Konuk yazar - Gül Günaydın

Amerikalı taraftarlarEmre'nin ABD'de futbolla ilgili genel izlenimlerini ve Amerikalı taraftar gruplarıyla ilgili notlarını okurken bir soru kafama takıldı: ABD'de futbol neden diğer sporlar kadar popüler değil? İşte forumlarda gezinince ve konuyla ilgili biraz okuyunca öne çıkan 2 cevap:

1) "Futbolun seyir zevki çok az!"

Ortalama bir Amerikalıya bu soruyu yöneltirseniz alacağınız cevap ne yazık ki bu. Bu kişi futbolun sıkıcı olmasının nedeni olarak da yeterince skor üretilmemesi ve ofsayt kuralını gösterecektir. Basketbol ve Amerikan futboluyla karşılaştırıldığında bu eleştiriye hak verilebilir belki... Ama ABD'deki en popüler sporlardan biri olan beyzbolun durağanlık açısından futboldan hiç kalır yanı yok. Öyleyse gerçek neden seyir zevkinin azlığı olamaz.

2) "Futbolun popüler olmamasının nedeni ekonomik."

Futbolda diğer sporlara nazaran daha az reklam arası var, bu doğru. Örneğin tipik bir Amerikan futbolu maçı neredeyse 3 saat reklam 1 saat oyundan oluşuyor. Futboldaysa tek reklam arası 15 dakikalık devre arası. Dolayısıyla sporun popülaritesinin artması televizyonlar ve reklam verenlerin işine gelmiyor. Medya ve reklam verenlerden destek görmeyince futbol diğer sporların gerisinde kalıyor. Maç sırasında verilen araları tek reklam aracı olarak görürsek belki bu ekonomik açıklamaya hak verebiliriz. Ama futbol sahasının kenarındaki billboard'lar ve ekranın altından geçen şerit reklamlar da önemli birer reklam mecrası. Ayrıca bu açıklama oyun sırasında yeterince reklam arası veren basketbolun popülaritesinin neden beyzbol ve Amerikan futbolunun gerisinde kaldığını açıklamıyor. Öyleyse esas neden medya ve reklam verenlerin ilgisizliği de değil.

Peki o zaman altta yatan neden ne?

Bana kalırsa altta yatan neden psikolojik. Futbolu sevmemek Amerikan kimliğinin yani kendini Amerikalı olarak tanımlamanın bir parçası. ABD kurulduğunda önemli bir kaygı ayrı milletten, dilden ve kültürden gelen bir topluluğa ortak bir kimlik oluşturmaktı. Bunun yollarından biri de kendine özgü sporlar yaratmaktı: Amerikan futbolu ve beyzbol gibi. Bu iki spor Amerikan kimliğinin önemli birer parçası. Futbolsa Avrupalı (ve özellikle İngiliz) kimliğin yegane simgesi olarak görüldüğü için ABD'de kendine yer bulmakta zorlanıyor.

Futbolun aşırı sağcı Amerikalılar tarafından "sosyalist Avrupanın sporu" ve "anti-Amerikan" olarak adlandırılmasının nedeni de bu olsa gerek. Baba Bush döneminde görev yapan aşırı sağcı politikacı Jack Kemp ABD'nin 1994 Dünya Kupasına ev sahipliği yapmasına bu nedenlerle karşı çıkmıştı, hatta işi meclise bu konuyla ilgili bir önerge sunacak kadar ileri götürmüştü. Bu düşüncelere açıktan katılan Amerikalıların sayısı az olsa da futbolun "anti-Amerikan" olduğu bilinçaltlarına yer etmiş gibi. Bana göre Amerikalı sporseverlerin ve medyanın futbolu sıkıcı bulmasının gerçek nedeni de bu, yani futbolun Amerikan kimliğiyle çelişmesi. Tıpkı kıta Avrupasının 2. popüler sporu basketbolun beyzbol ve Amerikan futbolunun gerisinde kalmasının esas nedeninin bu olması gibi.

Tüm bunlara rağmen ABD'de futbolun popülaritesi ve ülkenin futbol ligi Major League Soccer'a (MLS) olan ilgi her geçen gün artıyor. Futbol, Amerikan kimliğinin yegane temsilcileri beyzbol ve Amerikan futbolunun yanına yaklaşabilecek mi ilerleyen yıllarda göreceğiz.

Konuk yazar hakkında - Bu yazı Cornell Üniversitesi sosyal psikoloji doktora öğrencisi Gül Günaydın tarafından kaleme alınmıştır.

Bunlar da ilginizi çekebilir:
Okyanusun Ötesinde Futbol 1: ABD'de Futbolla İlgili Notlar
Okyanusun Ötesinde Futbol 2: ABD'de Taraftar Grupları
Yan Hakemin Ofsaytla İmtihanı: Ofsayt Kararlarında Görsel Yanılmalar
Panter Kaleci (!) Penaltıda Ne Yapar?

Hiç yorum yok: