25 Ekim 2012 Perşembe

Manchester'lılar Geriden Gelir

Premier Lig'de sezon başlayalı sekiz hafta oldu. Bana kalırsa şimdiye kadarki en ilginç istatistikler ligin Manchester'lı abilerinden geldi. Hemşehrilerin kırmızısı oynadığı sekiz maçın tam altısında geriye düşmüş, dördünü geriden gelip kazanmayı başarmış, ikisini çevirememiş (deplasmanda Everton ve içeride Tottenham). 18 puanla ikinci sıradalar. Şehrin mavisi de ezeli rakibinden geri durmamış. Sekiz maçın beşinde geri düşmüş, üçünü geriden gelip kazanmış, ikisinden de beraberliği kurtarmış. Onlar da 18 puan ve gol farkıyla üçüncü sıradalar.

Şimdiye kadarki maçlarının yaklaşık %65'inde ve %75'inde geriye düşen iki takımın ligin tepe sıralarında kendilerine yer bulabilmeleri inanılmaz! Hele ki Premier Lig gibi mücadele gücü yüksek bir ligde. Bir kere şunu söyleyelim, böyle bir istatistiğin uzun süreye yayılması en büyük mucizelere açık futbolda bile imkansız. 38 haftalık sezonda 25-26 maçta geriden gelip puan almak mümkün değil. Dolayısıyla Mancini'nin de Ferguson'un da bu probleme bir çözüm bulması gerekiyor. Yine de bir sezonda 12-15 maçta bunu yapabilen bir takımın rakiplerine karşı çok büyük bir avantajı olacağı kesin.

Peki United ve City'nin bu performansları bir tesadüf mü? City geçen sezon şampiyonluğu geriden geldiği bir maçta son dakikalardaki iki golüyle aldı. United'ın Bayern karşısında geriden gelerek aldığı Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu futbol tarihinin efsanelerinden. Alex Ferguson'un futbolcu seçerken en önem verdiği özelliklerden birinin oyuncunun maç içerisinde oyundan düşmemesi ve 90 dakika mücadele edebilmesi olduğu biliniyor (Oyuncu seçimi ve transferlere karar verenlerin yaşadığı psikolojik süreçlerle ilgili yazılara buradan ve buradan ulaşabilirsiniz). Mancini'nin şu anki takımı da iki yaramaz çocuğu Balotelli ve Tevez'i saymazsak bu tür oyunculardan kurulu. Yani şu anki istatistikler ortalamanın üstünde olsa da, iki takımın da geriden gelebilme başarısında hocaların rolü var.

Bir de geriye düşmeseler nasıl bir sezon geçirecek iki takım da kim bilir! Ya da bir de yenik duruma düştüklerinde geri dönemezlerse nasıl kabus bir sezon olur ikisi için de! Bekleyip göreceğiz ileriki haftalar nelere gebe...

Bunlar da ilginizi çekebilir:
Ben Futbolcunun Fizikli ve Sarışın Olanını Severim: Futbolcuları Değerlendirirken Hocaların Düştüğü Yanılgılar
Transfer Piyasasında Yapılan Dört Büyük Hata
City Aynen Kaldığı Yerden
En Değerli Spor Kulübü Manchester United

Hiç yorum yok: