26 Aralık 2012 Çarşamba

Çok da Pasif Değil: Pasif Ofsayt Üzerine

Jonny Evans, Newcastle maçında bir kez rakip ağları bir kez de kendi ağlarını havalandırdı ama kendi kalesine attigi gol ciddi bir ofsayt tartışmasını da beraberinde getirdi. Fotoğraf: Wikimedia CommonsBugün oynanan Premier Lig maçında Manchester United, üç kere geriden gelerek Newcastle United'ı 4-3 yendi. Maçtaki iki pozisyon ofsayt kuralını uygulamadaki zorlukları yine gözler önüne serdi.

Hakemin bu pozisyonlarda verdiği kararlar doğru muydu?

Pozisyonların birincisi maçın ilk yarısında oldu. Simpson'ın Manchester United ceza sahasına gönderdiği topta Cisse ofsayt pozisyonundaydı. Topun Cisse'ye gitmesini engellemek için araya girmeye çalışan Evans'ın müdahalesinde top ağlara gitti. Hakem yardımcısıyla konuştuktan sonra golü verdi ve Newcastle 2-1 öne geçti.

Kitaba göre maçın hakemi Mike Dean'in kararı doğru. Cisse ofsayt pozisyonunda olduğu halde kurallara göre topa veya rakibe "müdahalesi" yok, dolayısıyla "pasif" ofsaytta. Ancak Cisse bulunduğu pozisyon itibariyle oyunun gidişine müdahale etmiş oldu. Eğer Cisse o noktada olmasa Evans o topa girmeyecek ve gol olmayacak. Yani Cisse bulunduğu pozisyon itibariyle gole katkıda bulunmuş oldu.

Diğer pozisyon ise maçın ikinci yarısında gerçekleşti. Manchester'da ileriye gönderilen topta kanımca Hernandez ofsayt pozisyonundaydı. Topa direk olarak hareketlenmedi, dolayısıyla pasif kaldı. Hakem de kurallara uygun olarak oyunu devam ettirdi. Hernandez her ne kadar atılan ilk topta pasif ofsayttaysa da bulunduğu nokta kale önüne yaptığı koşuda ona rakiplerine göre bir avantaj sağladı. Pozisyonun devamında Valencia'nın ortaladığı topa kale önünde Hernandez kafayla dokundu. Top az farkla yandan auta gitti ama gol de olabilirdi.

Bu iki pozisyonda da hakemin kararı kural kitabına göre doğru. Ancak birincisinde pasif ofsaytta diye tanımlanan Cisse'nin konumu oyunun gelişimini ve sonrasında maçın skorunu etkiliyor. İkincisinde de Hernandez'in pasif ofsayt konumu kendisine oyunun bir sonraki pozisyonunda kendisine avantaj sağlıyor ve az daha skoru etkiliyor. Çok da "pasif" değil iki durum da. Bana kalırsa iki pozisyon da ofsayt olarak değerlendirilmeli çünkü ikisinde de oyuncu ofsayt konumundayken ya oyunun gidişatına etki ediyor ya da rakibine karşı avantaj sağlıyor. Birinciye benzeyen pozisyonlar kuralın yeniden yazılması ile çözülebilir. Ancak günümüz futbolunun ne kadar tempolu olduğu düşünülürse ikinci duruma benzer pozisyonları takip etmek hakemler için çok zor. Masa hakemliği ve diğer sporlarda olduğu gibi görüntü izlemeyi tartışmakta fayda var.

Ofsayt süzülmesi çok zor bir kural. Hem işin içindeki görsel yanılgılar, hem de kuralın bir türlü net tanımlanamaması nedeniyle. Gol çizgisi teknolojisiyle sonu gelmeyen bir tartışmadan kurtuluyoruz. Ofsayt için de teknolojiyi devreye sokarak hakemlerin elini kuvvetlendirmek lazım.

Bunlar da ilginizi çekebilir:
Gol Çizgisi Teknolojisi. Sonunda!
Manchester'lılar Geriden Gelir
Yan Hakemin Ofsaytla İmtihanı: Ofsayt Kararlarında Görsel Yanılmalar
Batıl İnançlar, Şanslı Tılsımlar... Sporcu Performansını Artırabilir mı?

Hiç yorum yok: