Maarten Fontein ve arkadaşlarının hazırladığı raporun bir bölümünü içlerinde Türkiye'den de 5 kulübün (Galatasaray, Beşiktaş, Trabzonspor, Bursaspor ve Fenerbahçe) bulunduğu 96 kulüpten akademileri ile ilgili toplanan anket verisi oluşturuyor. Bu kısmın amacı altyapı akademileri ile ilgili genel bilgileri özetlemek. Başka deyişle, akademilerin genel bir fotoğrafını çekmek. Rapor, bulguları tüm Avrupa genelinde sunduğu için direk Türkiye'deki durumu yansıtan bir çıkarım yapmak mümkün değil. Dolayısıyla aşağıdaki bilgiler Avrupa'nın genel bir özeti olarak kabul edilebilir:
- Kulüplerin %54'ü bir psikologla çalışıyor. Psikologlar kulüplerin %34'ünde çalışma ve antrenman programlarının hazırlanmasına, %39'unda oyuncu seçimine, %38'inde ise antrenörlerin eğitimine doğrudan katkıda bulunuyor.
- Akademilerin yaklaşık %55'i oyunculara sıkıntılarını aşmaları için sosyal destek sağlıyor. Yaklaşık %56'sı oyuncularına yaşam stilleri ile ilgili danışmanlık veriyor. %63'ü okul derslerinde destek sağlıyor. Kulüplerin yaklaşık %20'si bu destek programlarının akademinin başarısının altında yatan en önemli faktörlerden biri olduğu görüşünde.
- Yaklaşık %40'ının bir üniversite ile ortaklığı var ve araştırma projelerine katılıyorlar.
- %75'i ebeveynlerin idmanlara, %90'ı maçlara gelmelerini teşvik ediyor.
Raporun diğer bir bölümü ise, aralarında La Masia'sıyla ünlü Barcelona'dan tutun da Estonya'nın Levadia Tallinn'ine, Arsenal'den Beşiktaş'a uzanan geniş bir yelpazede 20 kulübün altyapı akademilerinin ayrıntılı incelemesi. Bu inceleme, seçilen her kulübün altyapı yönetimi, felsefesi, misyonu ve uygulamaları gibi konularda derinlemesine bilgi sunuyor. Bir sonraki yazıda raporun bu kısmına yani altyapılarıyla nam salmış bazı kulüplere tek tek bakacağız.
Bunlar da ilginizi çekebilir:
Spor Psikolojisi Nedir?
Taraftarız Biz Çekeriz Cefa... Ama Hatırlamayız!
Panter Kaleci (!) Penaltıda Ne Yapar?
İddaa'cılar Dikkat! Kuponu Doldurmadan "Üstüne Uyumak" Lazım :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder