9 Şubat 2013 Cumartesi

Avrupa Kulüpler Birliği Altyapı Raporu'ndan Notlar II

Şike tatsızlığından dönelim tekrar Avrupa Kulüpler Birliği Raporu'nun altyapı akademileri raporuna... Bir önceki yazıda rapordan genel bazı sonuçlar vermiştim. Özetlemek gerekirse rapor çalışmaya katılan 96 kulübün yarısının altyapı akademisinde en az bir psikologla çalıştığını ve yaklaşık üçte birinde psikologların oyuncu seçimi, antrenman programı veya antrenör eğitimine doğrudan katkıda bulunduğunu gösteriyor.

Gelin şimdi de raporda derinlemesine incelenen ünlü altyapı akademilerinin spor psikolojisini programlarında nasıl kullandıklarına bakalım:

  • Bayern Münih akademisini yaş gruplarına göre 11 takıma ayırıyor. Küçük yaş takımları ara sıra kendilerinden iki yaş büyük gruptaki "abi"lerine karşı oynuyorlar. Bu pratik onları kendilerinden güçlü rakiplerle oynamaya psikolojik olarak hazırlıyor.
  • Inter'in akademisinin temel amaçlarından biri, gençlerin psikolojik ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak onları futbola hazırlamak. Inter akademisi yöneticileri gençlerin zaman zaman kendilerini gösterme isteği ve aile ya da yakın çevrelerinden algıladıkları baskı nedeniyle strese girebildiklerini ve bu durumun psikolojik ve sportif gelişimlerini olumsuz etkilediğini gözlemlemiş. Bu nedenle akademi bünyesinde çalışan profesyoneller gençlere düzenli olarak "fair play" ve takım olarak oynama üzerine eğitimler veriyor.
  • Figo ve Ronaldo'yu yetiştiren Sporting akademisi 15-21 yaş gruplarında oyuncuların sadece taktik, teknik ve fiziksel gelişimlerine değil aynı zaman psikolojik gelişimlerine özel olarak odaklanıyor.
  • Arsenal akademisi de dünyanın en zor ligi olarak kabul edilen Premier Lig'de oyuncuların fiziksel ve teknik olarak yetişmesini yeterli bulmuyor. Oyuncularında ligin getirdiği baskıyı kaldırabilecek psikolojik gelişimi sağlamaya çalışıyor.
  • Son flaş ürünü Axel Witsel olan Standard Liege akademisi yukarıda sıraladıklarımdan bir adım daha öteye gitmiş. "Futbolda Zihin Merkezli Öğrenme" adını verdikleri programın temelini oyuncuların psikolojik gelişimi oluşturuyor. Duygu ve stres kontrolü, dikkat, konsantrasyon ve motivasyon gelişimi akademinin en temel amacı. Antrenörler, oyuncuların hangi psikolojik alanlarda gelişmesi gerektiğini tespit edip, bu yetkinlikleri oyunculara kazandırmaya çalışıyor.
Büyük akademilerin neredeyse tamamında psikolojik gelişim eğitimi çok önemli, hatta birinde tüm altyapı eğitiminin temeli. Önümüzdeki yıllarda Avrupa'daki tüm altyapılara bu eğilimin yayılacağını tahmin ediyorum.

Bunlar da ilginizi çekebilir:
Avrupa Kulüpleri Altyapıda Psikolojik Gelişime Gittikçe Daha Çok Önem Veriyor
Spor Psikolojisi Nedir?
Taraftarız Biz Çekeriz Cefa... Ama Hatırlamayız!
İddaa'cılar Dikkat! Kuponu Doldurmadan "Üstüne Uyumak" Lazım :)

Hiç yorum yok: