23 Kasım 2012 Cuma

Şampiyon Yapıp da Gönderileni Görmüştüm Ama Şampiyonlar Ligi'ni Kazanıp Gönderileni Görmemiştim!

Roberto Di Matteo Kupa kazanmanın tek başarı ölçütü olduğu, hatta bazen bunun bile yetmediği modern zaman futbolunda takımını şampiyon yaptığı halde gönderilen ya da sözleşmesi yenilenmeyen teknik direktörlere rastlamak mümkün. (Benim aklıma ilk gelen merhum Özhan Başkan'ın Lucescu'yla yollarını ayırmasıydı.) Ama takımını Şampiyonlar Ligi şampiyonu yaptıktan birkaç ay sonra gönderilene ben ilk defa şahit oluyorum!

Roberto Di Matteo görevde kaldığı birkaç ay içerisinde hem Şampiyonlar Ligi'ni hem de FA kupasını kazandırdı Chelsea'ye. Şu anda da ligde iki Manchester'lının hemen arkasından üçüncü sıradaydı takımı. Şampiyonlar Ligi'nde gruptan çıkmaları zorlaştı ama Chelsea, Juventus ve Shaktar'ın olduğu gruptan hangisi üçüncü bitirse sürpriz olmaz, grup güçlü. Kısacası Abramovich'in kararının elle tutulur hiçbir yanı yok.

Sezon ortasında hoca değiştirmenin etkileri hem psikologların hem de ekonomistlerin ilgisini çekiyor. Bu konudaki araştırmaların gösterdiği sonuçları daha önceki bir yazımda paylaşmıştım. Çok sayıdaki araştırmadan çıkan ortak sonuç şu:

Teknik direktörü sezon ortasında değiştirmek uzun vadede takımın performansına olumlu yansımıyor. Aksine teknik direktörlerinde sebat eden takımlar kötü gidişten genelde daha çabuk kurtuluyor. Yeni teknik direktörün tek pozitif etkisi göreve gelişini takip eden ilk dört hafta içerisinde (örneğin, Chelsea'nin geçen sene Di Matteo ile mucize şekilde Şampiyonlar Ligi'nde yoluna devam etmesi). Daha sonra performans normalleşiyor. Bu kısa vadeli olumlu etkiyi çeyrek asrı aşkın Manchester United kariyerinde rakip takımlarda bol bol gözlemleyen Alex Ferguson da bu haftaki basın toplantısında dile getirdi. Lakin böylesine kısa vadeli bir rüzgar için takımın taşlarıyla bu denli oynamak tabii ki mantıklı değil.

Olan oldu, Di Matteo ayrıldı. Rafa Benitez Chelsea'nin yeni teknik direktörü. İlk aklıma gelen Premier Lig'de çalışırken Ferguson'la yaşadığı yüksek tansiyonlu tartışmalar. Sör boş durmamış, daha ilk basın toplantısında taşı atmış Benitez'e, Inter'de Mourinho'nun mirasını alıp Kulüpler Dünya Şampiyonu oldu, şimdi de Roberto'nun mirasını devralıp beleşe bir daha Kulüpler Dünya Şampiyonu olur belki diyerek.

Bunlar da ilginizi çekebilir:
Manchester'lılar Geriden Gelir
Durum Kötü, Hocayı Gönderelim! Ya da...
Teknik Direktörün Başarısı Yüzünden Okunur

Hiç yorum yok: